Alergeny

Alergeny ke stažení

1 . Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich 
Pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, škrob, mouky, krupice, kuskus, polenta, krupky, vločky, otruby, celozrnné pečivo, bulgur, pšeničný klíček , těstoviny, strouhanka, palačinky, müsli, dortové směsi, chléb, dorty, koláče, sušenky, slad, sladové pivo, sladová káva, kakaové nápoje, směsi koření, sojová omáčka, jíška, čokoládové tyčinky, cereální tyčinky apod. 

2. Korýši a výrobky z nich
Krevety, langusty, raci, humři, krabi, mořští ráčci a raci, raččí máslo, krecvetová pasta, sashmi, surimi, paella apod.  

3. Vejce a výrobky z nich 
Slepičí vejce, husí, kachní, krůtí, křepelčí, holubí, pštrosí vejce, vaječný žloutek i bílek, šlehaný vaječný bílek, vejce v tekuté podobě, vejce v prášku, mražená vejce, lysozym z vejce (v sýrech ), lecitin ze slepičích vajec, "pojiva ze zrn a ozdoby na chlebu a pečených výrobcích, cukrová poleva, dorty, koláče, pečené výrobky, podlouhlé piškoty, dorty se šlehačkou, majonéza, omáčky (Holandská, Bérnská), pojivo v mletých masech, obaly ze strouhanky, litá těsta, surimi, vaječný likér, vaječné těstoviny apod.  

4. Ryby a výrobky z nich 
Veškeré druhy ryb, syrové, vařené, pečené i marinované, kaviár, jikry, rodol, surimi, ančovičky, sardelové těstoviny, worchester, asijské kořeněné omáčky i směsi koření, sushi apod.  
 
 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 
Podzemnicový olej, arašídové máslo, vegetariánské náhraýky masa, omáčky, dresinky, pesta, jídla různých národů (asijská, mexická, africká) apod.   

6. Sojové boby a výrobky z nich  
Sojové mléko, sojové dezerty, sojový olej, sojová bílkovina, tofu, koření (sojové omáčky, omáčky tamari, teriyaki, worchester), miso, tempeh, klíčky sojových bobů, surimi, chléb a pekařské výrobky, klobásové produkty apod. 

7. Mléko a výrobky z něj včetně laktózy
Mléčná bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina, laktalbumin, laktoglobulin, mléko, sušené mléko, smetana, zakysaná smetana, creme fraiche a creme double, podmáslí, jogurt, kefír, sýry, nízkotučný měkký sýr, máslo, přepuštěné máslo, margarin obsahující mléko, čokoláda, pekařské výrobky, syřidlo, nugát. Nejsou snášena i mléka kozí, ovčí, buvolí a koňské apod. 

8. Skořápkové plody a výrobky z nich 
Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie, olej z vlašských i z lískových ořechů, marcipám, nugát, ořechové polevy, těsta, másla, pekařské výrobky, dezerty, sušenky, čokoláda, zákusky, müsli, doplňky salátů, pesto a podobné omáčky, salátové dresingy, vegetariánské pokrmy apod.    

9. Celer a výrobky z něj 
Kořen celeru, celerové semeno, stonek a list celeru, zeleninové džusy obsahující celer, celerová sůl, směsi koření, kari, bujóny, polévky, dušená masa se zeleninou, omáčky, klobásy a masové produkty, lahůdkové saláty, zeleninové saláty, bramborový salát i odlehčený apod.
 
10. Hořčice a výrobky z ní 
Hořčičná semínka i naklíčená, hořčice, hořčičný olej, klobásy a masové produkty apod. 

11. Sezamová semena a výrobky z nich 
Sezamová semínka, sezamový olej i pasta (tahini), sezamové máslo, sezamová mouka a sůl, chléb, pekařské výrobky, krekry, cereálie apod. 

12. Oxid siřičitý a siřičitany 
Oxid siřičitý a soli kyseliny siřičité, Víno (sířené) a další alkoholické nápoje, sušené ovoce, které má zůstat světlé, bělka přii přípravě bramboráku nebo křenu apod.    

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 
Mouka z vlčího bobu, rostlinné bílkoviny v chlebu a pekařských výrobcích apod. 

14. Měkkýši a výrobky z nich 
Slávky (škeble jedlé, modré, hřebenatky, ústřice), hlemýždi, hlavonožci, olihně, chobotnice, sépie, černé nudle, pokrmy ze syrových měkkýšů, - sašmi, ceviche, polévky Buillabaisse, paela apod.